NIETZSCHE AĞLADIĞINDA BEN GÜLÜYORDUM








6 Mayıs 2012 Pazar

Onun adı benliğinde, isyanlarla deliye dönmüş dalgalar seyir eyleyen DENİZ idi.

Senin GEZMİŞ olduğun bu topraklarda, zamanında özgürlüğü DENİZ'ler de boğdular.

Bir Deniz ölür. Toprağa karışır. Yatağını bulur, akar... Okyanusla birleşir. Okyanuslar gücünü Denizlerden alır. Okyanus biziz.

Bizler fidanlarımızı okyanus suyuyla sularız.

Dar ağaçları konuşmaz. Duvarlar, parmaklıklar konuşmaz. Üzerine çıktığın sandalyenin dili yok. Cellat'ın sessiz bir iblis. Aralıkla yanıp sönen tavan ışıkları bir şeyler anlatmaya çalışır ama anlatamaz.

...Ve sen de susarsan, lal olur gerçekler. Türk milleti adına verilen kararlar mülkü temelinden sarsar. Ankara'nın kalbinde kemikler sızlar.


5 yorum:

  1. Harika anlatımının üstüne eklenebilecek cümle yok, müzik hariç... http://www.youtube.com/watch?v=X9DOtuPLqNI "Bu parça, Deniz Gezmiş’in idama giderken son isteğidir, demli bir çay içerek dinlemek istediği son şarkıdır." deniliyor.

    YanıtlaSil
  2. Evet haklısın. Dinledikten sonra eksikliğini hemen fark ediyor insan parçanın ve bende ekledim hemen. Teşekkür ederim gerçekten bu ayrıntıyı atlamadığın için.

    YanıtlaSil
  3. Komünizm'in, Sosyalizmin ileri götürdüğü tek bir ülke gösterin bana !
    Yok!

    Küba, devrimden önce ışıltılı ve muasır bir ülkeydi; insanlar yeni (0-5 yaş arası) otolara biniyorlardı, binalar yeni, mimari açıdan yüksek kültür mirası sergiliyordu, güzel şehirler vardı.
    Küba'da 50 senedir Sosyalizm var ve... Sonuç?Kübaya giden denizci arkadaşlarımı söylemişti..
    Yıkık-dökük binalar, 35 yaşında otoların olduğu caddeler, insanların çürük barakalarda yaşadığı ve ABD'ye yüzerek kaçmaya çalıştığı bir cehennem! Sosyalizm budur.

    Aynısı Rusya içinde geçerli.
    SSCB'den önce, geniş ve zengin sanat kültürünün olduğu bir ülkeydi Russia (Tolstoy, Dostoyevski, ..); çarlık zamanında güzel ve mimari açıdan ilerici şehirler kuruluyordu (Petersburg,..)..
    Komünizm'den sonra ? Yine döküntü binalar, insanların kullandığı "Lada" marka çürük otolar.
    5 yıldır Rusya Federasyonuna bağlı Udmirtya-İzhveks de yaşıyorum.Bizzat konuştuğum bazı Ruslar ,bunlar yaşlı insanlar onları makul görüyorum ve anlıyorum 1991 öncesini özlediklerini söylüyor.Ama gençler asla istemiyorlar.Yaşlı insanların sorunu hayat pahalılığı nedeni ile özlüyor diye düşünüyorum.Hem cam kenarı hem şoför mahalli hem de 2.5 lira zor. ;-))Şimdi Rusya da herbirşey var..
    Demek ki, Sosyalizm ileri değil, geriye götürüyormuş! Ve evet,
    Bugün Türkiye'de Solcu olan insanların çoğu ya Alevi olur, yada Kürt.
    Bu insanlar, Solculuğun "doğru" olduğuna kanaat getirdikleri için değil; Solculuğun
    doğru olmasını istedikleri için Solcu oluyorlar!
    Yani sistem gereği, ezilmişlik duygusunun sonucu olarak Solcu oluyorlar; solculuk kesin cevap olduğu için değil.

    YanıtlaSil
  4. Komünistler demişken yazmadan edemem.O küçük Beyinleri Marksizmle ve Leninizm,Stalinizm,Maoizm ile çürümüş birey ve gruplarından başka kimse " Halkların kardeşliği " cümlesi ile ilgilenmiyor.O yüzden; SSCB kurulurken 20 milyondan fazla rejim muhalifi yok edildi.
    Çin Halk Cumhuriyeti kurulurken, 100 milyon Çinli, kızıllarca katledildi.
    Che gibi bir psikopatın peşinde koşan devrimcilerin öldürdüğü ötekileştirilen yüzbinlerin yası hala G. amerika'da yaşatılıyor.
    Neden pkk gibi marksist bir örgüt, 30 binden fazla kürt 'ü, " öteki- karşı devrimci " olduğu için katletti?
    neden sovyetler'in uydularında aykırı ses diye "prag", " budapeşte" darbeleri yapıldı?
    halk için mi?

    peki değildi de, hangi marksist rejimde insanlar huzurlu ve refah içinde oldular? ve huzurlu insanlar niye 1990-91'de kitlesel halde komunizm'den kurtulmak için meydanlara koştular?
    hangi kızıl rejim bağımsız oldu tam olarak?
    mesela rejimi komünist, ama ABD'ye köle gibi üretim yapan ve kapitalizmin en vahşi aktörü Çin mi?
    Açlıktan insanların ölürken uzaya roket atan K. Kore mi?
    ABD'li kapitalistlere sahillerini peşkeş çeken devrimci Küba mı?

    YanıtlaSil
  5. Öncelikle düzeltmeme izin verin; ikinci yorumda ''O küçük beyinleri...'' diye devam etmişsiniz. Marksizmi ve Sosyalizmi anlamak için küçük bir beyinden biraz daha fazlasına gerek olduğu kanaatindeyim.
    Benim fikrime göre ise; komünizm tamamen ütopik bir olgu. Gerçekleşmesi çok güç bir düş.İnsanlığın hiç bir zaman erişemeyeceği bir güzel bir hayal. Ve bence kapitalizm toplumlarında sizin o kominizmden kalma yıkık evler diye betimlediğiniz yapılarda yaşamak zorunda olan insanlar ziyadesiyle fazla.
    İyi yönetilen bir kapitilizm de yıkık evlerde oturmak zorunda olan insan çok olur ama, iyi yönetilen bir komünizm'de buna rastlamak mümkün değil.
    Ben ayrıca Deniz Gezmiş ve arkadaşlarında başka bir şeye hayranım. Onlar doğru ya da yanlış inandıkları bir fikir için hiç bir karşılık beklemeden ve çıkarsızca dar ağacına yürümeyi göze aldılar. Son nefeslerinde dahi inançlarından zerre ödün vermediler. Ülkesi için karşılık beklemeden bir şeyler yapan insanlar pek kalmadı artık.Yürüdükleri yolun doğruluğu kişiden kişiye göre değişir fakat önemli olan karşılıksız ve çıkarsızca ülken için bir şeyler yapmış olmak değil midir? Ki, bence doğru bir hayale koşuyorlardı.
    Yorumlar için teşekkürler bu arada belli ki yazdıklarınız için ciddi bir bilgi birikimi derlemişsiniz.Bunun için de ayrıca tebrik ederim sizi. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil